2008. november 16., vasárnap

Minden amit tudni lehet róluk.............[Omega
Információk
Eredet
Budapest Magyarország
Aktív évek
1962
Műfajok
RockBeatProgresszív rock
Kiadó
MHVHungarotonMI-5 RecordsUniversalDecca RecordsBellaphonWEA
Honlap
www.omega.hu
Tagok
Kóbor JánosBenkő LászlóMolnár GyörgyMihály TamásDebreczeni Ferenc
Korábbi tagok
Somló TamásPresser GáborLaux JózsefA teljes névsor a Tagok című fejezetben található.
Az Omega egy magyar
rockegyüttes, mely 1962-ben alakult, és 2007-ben ünnepelte fennállása 45. évfordulóját.
Az Omega több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében.
1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (az Illés Ezek a fiatalok című albumán más együttesek is játszottak). Az 1969-es 10000 lépésé volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából pedig elkészült az első önálló tévéshow, a Tízezer lépés – Omega Show. Az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal). Az Omega volt az első együttes, melyet az Állami Hangversenyzenekar kísért (az 1973-as Omega 5 című albumon), valamint a magyar együttesek közül az Omegának volt először digitális stúdiója. Elsőként jelent meg CD-je (az 1988-as Platina című válogatásalbum) és DVD-je (a 2000-ben kiadott OmegakonceRT Népstadion 1999). Az Omega tagjai léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában és az együttes koncertjein használtak elsőször füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt.
Tartalomjegyzék[
elrejtés]
1 Az együttes története
1.1 Amatőr évek (1962-1967)
1.2 Beat-korszak (1967-1971)
1.3 Hard rock-korszak (1971-1975)
1.4 Space rock-korszak (1976-1979)
1.5 Az útkeresés időszaka (1980-1987)
1.6 Leállás, időszakos működés (1987-2004)
1.7 Újra aktívan (2004 óta)
2 Tagok
2.1 Rendszeres közreműködők
2.2 Szövegírók
3 Diszkográfia
3.1 Stúdióalbumok
3.2 Idegen nyelvű albumok
3.3 Koncertalbumok
3.4 Válogatásalbumok
3.4.1 Gyűjteményes kiadások
3.5 Kislemezek
3.5.1 Magyarországon
3.5.2 Külföldön
4 Filmográfia
4.1 Önálló felvételek
4.2 Közreműködések
5 Külső hivatkozások
//

Az együttes története [szerkesztés]

Amatőr évek (1962-1967) [szerkesztés]
Az együttes
1962-ben, két zenekar összeolvadásával alakult meg: a Ciklon együttes három tagja „átszivárgott” a Prófétába. Először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.
Az első koncertet, amelyen az Omega nevet viselték, a legtöbb forrás
szeptember 23-ára teszi, helyszínként pedig a Műegyetem Hess András téri kollégiumát jelölik meg. Az eredeti felállás a következő volt:
Benkő László („Laci”) – ének, zongora, furulya
Kóbor János („Mecky”) – ének, ritmusgitár
Kovacsics András („Öcsi”) – szólógitár
Künsztler Tamás („Próféta”) – dob
Varsányi István („Gergely”) – basszusgitár
Néhány hónappal később a
Ki Mit Tud? című vetélkedőből megismert Koncz Zsuzsával társultak, vele közösen játszottak többek között 1963-ban a Nemzeti Sportcsarnokban tartott első beat-fesztiválon. A rendezvény további fellépői között volt az Illés, a Metro, Zalatnay Sarolta, a Scampolo és a Benkó Dixieland Band, vagyis az együttes legnagyobb riválisai az évtized során. Koncz Zsuzsa nem sokkal ezután az Illéshez távozott. Az együttes törzshelye 1963-tól az Eötvös-klub lett, de rendszeresen játszottak a Várklubban, a Kinizsi utcában és a Lőrinci Művelődési Házban is.
Az együttes
1964-ben több poszton is erősödött: ekkor csatlakozott Kóbor és Varsányi gimnáziumi osztálytársa, Laux József, aki nemcsak dobosként, hanem szervezőként, mai szóhasználattal élve „menedzserként” is fontos szerepet töltött be az Omega életében. Többek között az ő ismeretségei révén került a csapatba Somló Tamás, aki kifejezetten az Omega hirdetésére jelentkezve tanult meg szaxofonozni. Mivel Somló zenebohócként is gyakran fellépett egy cirkuszban, a koncerten és felvételeken nem mindig vett részt.
1966-ban nyugati slágereket tartalmazó kislemezeik jelentek meg, köztük az első a The Rolling Stones Paint It, Black című dalának feldolgozása volt. (Az Omegát gyakran emlegetik a „kelet Rolling Stonesaként”, mivel ugyanabban az évben alakultak és ma ők számítanak a világ két legrégibb, aktív rockzenekarának).

Beat-korszak (1967-1971) [szerkesztés]
Az 1960-as évek közepén megindult a magyar beategyüttesek profivá válása, az Illés által megkezdett irányvonalat követve a nyugati slágerek mellett saját, magyar nyelvű szerzeményekkel is előálltak. Így volt ez az Omegával is, ahová
1967-ben csatlakozott Mihály Tamás, az együttes első képzett zenésze. Első saját daluk a Nem szeretlek volt, amit Payer András és S. Nagy István írt. Később Mihály mutatta be az együttesnek barátját, Presser Gábort, aki további dalokat komponált az Omega számára. A szövegeket kezdetben S. Nagy István jegyezte, majd Laux felesége, Adamis Anna lett az állandó szövegíró. Ismertebb korai kislemezeik közé tartozik az Azt mondta az anyukám / Rózsafák (előbbit Somló, utóbbit Benkő énekli), az Ismertem egy lányt / Szeretnék visszamenni hozzád és a Volt egy bohóc / Nem tilthatom meg.
Ugyancsak
1967-ben csatlakozott Molnár György, az új gitáros, aki később az „Elefánt” becenevet kapta, mivel egy alkalommal annyira vehemensen játszott, hogy feldöntött egy drága mikrofont („elefánt a porcelánboltban”). 1968-ban pedig a Presser teljes jogú tag lett, így létrejött az együttes első stabil felállása:
Benkő László („Laci”) – zongora, trombita, furulya, ének
Kóbor János („Mecky”) – ének, ritmusgitár
Laux József („Blöró”) – dob, ütőhangszerek
Mihály Tamás („Misi”) – basszusgitár, ének
Molnár György („Elefánt”) – szólógitár
Presser Gábor („Pici”) – ének, orgona, zongora
Wittek Mari és Somló időnként még fellépett velük, de az évtized végére fokozatosan eltávolodtak az Omegától.
Az Omega ismertségét növelték a
Táncdalfesztiválokon és filmekben való szereplések. 1967-ben készült Banovich Tamás rendezésében az Ezek a fiatalok, melyben Koncz Zsuzsa kísérőzenekaraként szerepeltek Illés Lajos és Bródy János Ez az a ház című dalában. A film zenéje albumon is megjelent. A Táncdalfesztiválon többek között Zalatnay Saroltát kísérték a győztes dalban (Nem várok holnapig), mely után Presser Gábor a legjobb hangszerelésért járó díjat is megkapta. A következő évben már önállóan jutottak döntőbe a Kiabálj, énekelj című dalukkal. 1969-ben mutatták be az Extázis 7-től 10-ig című dokumentumfilmet az akkori magyar könnyűzenei életről, melyben szintén feltűntek.
A legnagyobb áttörést azonban az
1968-as angliai turné jelentette. Erre a Spencer Davis Group menedzsere hívta meg őket, a Magyar Rádió angol adása egyik munkatársának ajánlására. A keleti blokkból való „egzotikum” kihangsúlyozására a menedzsment erre az időre Omega Red Star névre keresztelte az együttest. Amellett, hogy játszhattak a legjelentősebb angol klubokban, lemezszerződéshez is jutottak, így elkészíthették első albumukat – angol nyelven – Omega Red Star from Hungary címmel. Mivel Kóbor nem tarthatott velük, Mihály Tamás énekelt helyette. Még ebben az évben visszatértek Angliába, immár teljes létszámmal, azonban ezt a turnét félbe kellett szakítani és a második lemezt nem vehették fel. Ennek az volt az oka, hogy itthon tudomást szereztek a lemezfelvételről, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat pedig nem hagyhatta, hogy egy magyar beategyüttesnek hamarabb legyen külföldön – és főképp Nyugaton – nagylemeze, mint idehaza. Így elkészült az első, egyetlen előadó dalait tartalmazó magyar könnyűzenei album, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek. A cím az A- és a B-oldal első dalából lett összerakva, kifejezi az együttes zenéjében egyaránt meglévő slágeres és progresszív irányvonalat. Legsikeresebb dalai a Ha én szél lehetnék és a Trombitás Frédi lett.
1969-ben készült el egyik leghíresebb kislemezük, a Naplemente / Régi csibészek, majd második magyar albumuk, a 10000 lépés. Az album az együttes beat-korszakának csúcspontja, változatos anyaga egyaránt tartalmaz könnyed (1958-as boogie-woogie klubban és az Omega legnagyobb örökzöldjei közé tartozó Petróleumlámpa), keményebb hangzású (Tízezer lépés, Tűzvihar), progresszív (Kérgeskezű favágók) és lírai dalokat (Udvari bolond kenyere). Legnagyobb slágere a Gyöngyhajú lány. Magyar dalok közül ezt dolgozták fel a legtöbbször (többek között a keletnémet Frank Schöbel Schrieb es mir in der Sand és 1995-ben a Scorpions White Dove címmel). Presser mellett immár a többiek is kivették részüket a zeneszerzésből. Az album és a kislemez dalaihoz készült promóciós filmekből tévéműsor is készült, az albumhoz hasonlóan Tízezer lépés címmel. Ebben az évben játszottak először a Kisstadionban, ahol az 1980-as évek elejéig csaknem minden évben volt az év csúcspontját jelentő koncertjük.
1970-ben a Gyöngyhajú lánnyal sikerrel szerepeltek külföldi fesztiválokon: Tokióban, a Yamaha-fesztiválon – ahová csak a „fél-Omega” ment el: Kóbor, Presser és Laux – és Mallorcán, a Barbarellán. Utóbbi alkamával franciaországi ajánlatot is kaptak lemezfelvételre. Ehhez azonban egy héttel tovább kellett volna ottmaradniuk, amihez az itthoni illetékesek nem járultak hozzá. A tagok nehéz döntés után a hazautazást választották. Egy másik nemzetközi kiugrási lehetőségüket is elvágták, amikor újabb angliai turnéra készültek (ehhez felvettek három angol kislemezt is), de végül arra hivatkozva, hogy már kétszer jártak ott, az Illést küldték helyettük (de a kirándulás számukra sem végződött szerencsésen). Ebben az évben két magyar kislemezt vettek fel (Snuki / Ballada a fegyverkovács fiáról, Sötét a város / Ülök a hóban) és harmadik albumuk, az Éjszakai országút is elkészült. Az album az előző kettőhöz képest progresszívebb, keményebb alkotás, de sokan úgy gondolják, hogy túl hamar jelent meg a 10000 lépés után. Ekkor már érződött a tagok közötti feszültség, mely a következő év tavaszán szakításhoz vezetett.

Hard rock-korszak (1971-1975) [szerkesztés]
Presser és Laux, valamint
Adamis Anna 1971-ben elhagyta az együttest, a felállás azóta változatlan:
Benkő László („Laci”) – billentyűs hangszerek
Kóbor János („Mecky”) – ének
Mihály Tamás („Misi”) – basszusgitár, ének
Molnár György („Elefánt”) – gitár
Debreczeni Ferenc („Ciki”) – dob
A tagcsere után stílust váltva az együttes hamar talpra állt, az új felállás
Prágában sikeresen mutatkozott be. Felvettek két kislemezt (Hűtlen barátok / Szomorú történet, Régvárt kedvesem / 200 évvel az utolsó háború után), majd 1972-ben új albumot adtak ki, Élő Omega címmel. Ez egy kiadásra tervezett, de végül betiltott stúdióalbum koncertváltozata, amit ők maguk vettek fel egy négysávos riportermagnóval – bizonyítva azt, hogy miután a hanglemezgyári illetékesek a kivált tagok alapította Locomotiv GT-t részesítették előnyben, ők mégis folytatni tudják útjukat felfelé. Az album A-oldalának dalai egyfajta koncepciót képeznek Presserék távozásáról (Hűtlen barátok), az ezt követő nehézségekről (Egy nehéz év után, Törékeny lendület), végül az együttes talpra állásáról (Omegautó). A B-oldalról a Régvárt kedvesem és a Varázslatos fehér kő lett a két legismertebb dal. A felvételek benyújtásakor a lemezgyár papírhiányra hivatkozott, így az album első kiadása alumínium tasakban jelent meg. Az anyagba nem kerülhetett be a 200 évvel az utolsó háború után és a Szex-apó című dal (utóbbit állítólag Erdős Péter, az MHV vezérigazgatója magára vette), ezek csak az 1998-as, felújított változaton kaptak helyet.
A következő évben megjelent a csak sorszámot kapott
Omega 5, B-oldalán a hattételes Szvit című kompozícióval, amit a Magyar Állami Hangversenyzenekarral közösen vettek fel. További érdekessége az albumnak, hogy Magyarországon elsőként ezen használtak szintetizátort (A madár című dalban), bár igazán meghatározó hangszerré a következő albumon vált. Az 1974-ben felvett és a rákövetkező évben kiadott Omega 6 – Nem tudom a neved lett ezen korszakuk legsikeresebb albuma. Az Addig élj!-t és a Benkő talán legemlékezetesebb szólójával fémjelzett címadó dalt a mai napig állandóan játsszák koncertjeiken, de az album többi dala is az együttes legjobb alkotásai közé tartozik.
Az új dalokat főként Mihály Tamás (pl. Régvárt kedvesem, Hűtlen barátok, A hazug lány, Szvit, Nem tudom a neved, Mozgó világ) és Molnár György (pl. Szomorú történet, 200 évvel az utolsó háború után, A madár, Addig élj!, A bűvész) írta, később Benkő is bekapcsolódott a zeneszerzésbe (XX. századi városlakó). Az új állandó szövegíró Molnár korábbi iskolatársa,
Sülyi Péter lett, aki mellett Kóbor is írt néhány dalszöveget (Hűtlen barátok, Régvárt kedvesem, Addig élj!).
Peter Hauke menedzsernek és a
Bellaphon kiadónak köszönhetően ezúttal sikerült tartósan megvetniük lábukat a nemzetközi piacon. Menetelésük – bár Anglia és a világhír távolabbra került – szinte egész Európában tartott. Nemzetközi sikereik bázisát az NSZK jelentette, ahol angol nyelvű albumaikat adták ki. A négy album többé-kevésbé fedi a 4-6. album anyagát, viszont teljesen külön, a magyarnál korszerűbb technikával rögzítették őket. Bár a dalokat angolul vették fel (valamint az NDK-ban készült néhány felvételhez németül), a közönség kérésére élőben magyarul játszották őket. Külföldi turnéik során több neves rockzenekar előtt játszhattak, sőt olyan is előfordult, hogy az Omega előtt játszott ismert együttes (például a Scorpions).

Space rock-korszak (1976-1979) [szerkesztés]
Az évtized közepén ismét váltottak, az akkoriban népszerűvé váló space rockra: továbbra is hosszú, kidolgozott hangszerszólók jellemezték a dalokat, viszont a hangzás gyakran a lebegés érzését keltette, ehhez igazodtak a hétköznapi világtól elrugaszkodó, fantáziáló szövegek. A stílusválasztás telitalálatnak bizonyult, itt tudott leginkább kibontakozni az úgynevezett „Omega-hangzás”. A koncerteken mindezt jól kiegészítette a profi látványtechnika.
Ebben az időszakban három albumuk jelent meg. A korábbi gyakorlattól eltérően az angol változatok – amelyek rendre hamarabb készültek – egy az egyben a magyar albumok megfelelői, csupán a dalsorrend tér el néhány esetben. További újítás, hogy valamennyi dalt az egész együttes kollektíven jegyzett zeneszerzőként, a jogdíjakon való egyenlő osztozás és a csapatmunka kifejezése céljából.
A trilógia nyitódarabja, az
1977-es Time Robber (az Időrabló angol változata) lett minden idők legtöbb példányban eladott albuma magyar előadótól. Címét az elején hallható háromtételes kompozíció után kapta (Napot hoztam, csillagot – Időrabló – Ablakok), amely állandó koncertszámmá vált, bár teljes hosszában sosem adták elő: kezdetben a Napot hoztam , csillagot első és második versszaka között hangzott el az Időrabló tétel (ezt a Napot hoztam, csillagot és az Ablakok egyező dallama tette lehetővé), amiből később csak a Napot hoztam, csillagot első versszaka maradt (egészen 2006-ig, amikor ismét a hosszabb verzió került műsorra). Népszerű lett még a az Éjféli koncert és a könnyedebb témájú A könyvelő álma.
A következő album, az
1978-as Csillagok útján (angol változata Skyrover címen jelent meg) némileg keményebb hangzású elődjénél, az Omega albumai közül leginkább ez tekinhető konceptalbumnak, vagyis a dalok nagyrészt hasonló témát járnak körül, egyfajta „történet” kerekedik ki belőlük. A kompozíció keretét az instrumentális Nyitány és a Finálé adja. Legsikeresebb dalai az Égi vándor, a két Metamorfózis és a címadó dal. A sors furcsasága, hogy a legismertebb sláger a kakkuktojás – az egységes koncepcióból kilógó, oroszos – Léna lett. Koncerteken hamar szokássá vált, hogy a Napot hoztam, csillagot előtt játszották, egy instrumentális dallal összekötve, ami a következő albumra Start címen került fel. Míg a Time Robber hangszeres részeit a korábbi angol albumokhoz hasonlóan a magyartól külön vettél fel, a Csillagok útján és a Skyrover esetében csak az éneket vették újra, ezt leszámítva a felvételek az Omega saját stúdiójában készültek, amit nyugatról hazahordott berendezésekből építettek fel.
A stíluskorszakot az
1979-es Gammapolis zárja, amely idehaza minden idők legsikeresebb albuma lett. Az előzőhöz hasonlóan ez is konceptalbumnak tekinthető, de némileg slágeresebb lett, mint a Csillagok útján. Legnépszerűbb dalai az Ezüst eső, a Nyári éjek asszonya, a Gammapolis I. és az Őrültek órája. A slágerek mellé kerültek progresszívebb művek is, a Hajnal a város felett és a Gammapolis II.
Az együttes továbbra is sokat koncertezett külföldön és idehaza, az egyes évekre a koronát változatlanul a Kisstadionban tették fel. Ilyenkor gyakran hívtak neves vendégeket:
1976-ban, a Late Night Show-ban (ekkor még nem volt meg a magyar szövege) a skorpiós Szűcs Antal Gábor szólózott, egy évvel később – immár a magyar változatban – (Éjféli koncert) Karácsony János az LGT-ből. 1977-ben Zalatnay Sarolta volt a vendég, 1978-ban pedig Debreczeni Ferenc bátyja, Csaba (a testvérpár időnként más koncerteken is előadta páros dobszólóját). 1979-ben az azévi Hobo Blues Banddel közös turnéra emlékeztetve a Csillagok útjánban a HBB három tagja, Szénich János, Kőrös József és Póka Egon működött közre. Utóbbi koncertről albumot is adtak ki, melynek nyugati kiadására a dalok egy részét angolul énekelték újra. 1976-ban és 1977-ben a koncertek kuriózumai közé tartozott a Ne legyen, mely csak ekkor hangzott el magyarul, stúdiófelvételen csak angolul, Never Feel Shame címmel jelent meg 1975-ben.

Az útkeresés időszaka (1980-1987) [szerkesztés]
A kontinentális sikereken túl az együttes az angol-amerikai piacon is komolyabban kívánt próbálkozni, ennek érdekében
1980-ban kiadót váltottak, a Warnerrel kötöttek két albumra szóló szerződést.
Eközben idehaza az LGT-vel és a
Beatricével közös országos turnéra indultak, amely két kisstadionbeli koncerttel zárult. Ennek során az új albumról is játszottak néhány dalt, ideiglenes magyar szöveggel. Emellett volt egy beat-slágereket tartalmazó blokk, melyben – kilépése óta első ízben – Presser is közreműködött, valamint Somló elénekelte az Azt mondta az anyukámat. A koncert végén az LGT és az Omega együtt játszotta a Gyöngyhajú lányt.
A következő évben idehaza nem koncerteztek, csak egy NSZK-turné erejéig léptek fel élőben. Megjelent az angol Working album, majd elkészült magyar változata
Az arc címmel. A háromalbumonkénti váltás gyakorlatát folytatva stílusában eltért ez előző albumoktól, besorolása kevésbé egyértelmű, afféle kísérletező albumnak tekinthető. Az előző évtizedhez képest nagyobb hangsúlyt kaptak a szövegek, számos tartalmas, elgondolkodtató alkotásuk született nemcsak ezen, hanem a többi 1980-as évekbeli albumukon is. Bár több népszerű dalt tartalmaz (Életfogytig rock ’n roll, Tizenhat évesen, Kemény játék, Nagy folyó), nem tudta megismételni az elősző korszak sikereit. Az angol változattal sem sikerült elérni a kitűzött célt: be kellett látniuk, hogy az angolszász piac a Vasfüggöny mögül nehezen hódítható meg, így a második albumot el sem készítették. Bár a következő években is volt néhány külföldi koncertjük, egyre inkább eltávolodtak a nemzetközi piactól.
Az együttes 20 éves fennállását
1982 novemberében ünnepelte öt koncerttel az újonnan átadott Budapest Sportcsarnokban. A jubileum kapcsán Jancsó Miklós dokumentumfilmet készített, mely koncertfelvételeket is tartalmaz. A koncert egyúttal lemezbemutató is volt, itt hangzottak el először az Omega XI. dalai. Az album hangzása sajátos, mivel az együttes a megújult zenei palettán helyét keresve megpróbált igazodni az új hullámhoz. Nagyobb szerepet kapott az elektronika, a computer-technika, Mihály Tamás szintetizátoron játszotta a basszusszólamokat. A régi rajongók közül sokan értetlenül, idegenkedve fogadták, az akkori fiatalok számára pedig az új zenei stílusok együtt jártak az új előadókkal. Emiatt az album – némileg méltatlanul – nem lett igazán sikeres.
Az ezt követő évek főként itthoni koncertekkel teltek, melyek közül az
1984-es városligeti volt a legjelentősebb. Benkő László és Mihály Tamás szólóalbumokat készítettek, melyekről időnként az Omega-koncerteken is játszottak dalokat. Az együttes üzleti vállalkozásokba is kezdett; az Omega-stúdióban több más előadó is készített felvételeket. Ezek az albumok az évtized közepétől külön márkanevet kaptak (Favorit, majd a CD-korszakban Mega). Emellett hang- és látványtechnikai berendezéseiket is bérbe adták más együtteseknek (a hangtechnikát ma már Frenreisz Károly viszi tovább, de az Omega nevet megtartotta).
1984-ben a Városligetben, valamint az 1985-ös BS-beli Live Aid-fellépésen már új dalok is elhangzottak, az új stúdióalbum 1986-ban készült el, A Föld árnyékos oldalán címmel. A rockos és a computeres hangzás közti egyensúlyt megtalálva nagyobb sikert ért el, mint az előző kettő. Legnépszerűbb dala, a Fekete pillangó az 1980-as évek legnagyobb Omega-slágere lett, ismertségben felveszi a versenyt az együttes korábbi dalaival. Az akkoriban történt Challenger-katasztrófának állítottak emléket a Fekete doboz című dallal. Ugyancsak ebben az évben kapták meg a Liszt Ferenc-díjat, amit első ízben ítéltek oda egy egész együttesnek.
Az 1986-os országos turné után
1987-ben csak néhány koncertet adtak, főképp a Balaton környékén, majd szeptemberben a 25 éves jubileumot ünnepelték két kisstadionbeli koncerttel. Ezen Presser és Laux is fellépett, az együttest Szörényi Szabolcs köszöntötte (ennek tiszteletére Mihály Tamás Illés-paródiát adott elő), valamint az addigi lemezeladások után az Omega gyémántlemezt vehetett át. Ugyancsak ebben az évben jelent meg a 13. album, a Babylon. 80-90 ezres példányszámát akkoriban bukásként könyvelték el, bár a címadó dal és a Hajnali óceán népszerűek lettek. Az évtized zenei váltásai után az album ezúttal a szövegek terén hozott megújulást: ekkor dolgozott először az együttessel Trunkos András, aki előszerettel dolgozott fel vallási tárgyú témákat (bár nem egyházi, hanem elsősorban filozófikus megközelítésből).

Leállás, időszakos működés (1987-2004) [szerkesztés]
A jubileumi koncert és a Babylon után az együttes háttérbe vonult, bár hivatalosan ekkor sem szűnt meg. Hét éven keresztül nem készült új dal és nem játszottak élőben, leszámítva egy fél-playback fellépést
1988-ban a siófoki Interpop-gálán. Ezalatt a tagok főként üzleti tevékenységeikre, illetve részben szólókarrierjükre koncentráltak. 1991-ben Benkő László szólóalbumot jelentetett meg Omega-mix címmel, melyen Omega-dalokból két intrumentális egyveleg hallható. A felvételen Molnár György kivételével a többi tag is közreműködött.
A hallgatást
1994-ben a Népstadion-beli koncert bejelentése törte meg. Augusztusban Siófokon tartottak nyilvános próbát, magára a koncertre pedig szeptember 3-án került sor, a zord időjárás ellenére 70 000 ember előtt. A program a slágeresebb dalokra épült, a beat-korszak került előtérbe, ami mellett a space rock kapott nagyobb hangsúlyt. Új dal nem hangzott el (bár a jegyekhez mellékeltek egy maxi-CD-t, rajta az angol nyelvű Miss Worlddel). A közreműködők közt volt Szekeres Tamás gitáros (aki azóta is az Omega-tagok elválaszhatatlan társa), Debreczeni Csaba, az ex-omegások közül Presser Gábor (aki ezúttal több kilépése utáni dalban is játszott) és Somló Tamás, valamint sztárvendégként Klaus Meine és Rudolf Schenker a Scorpionsból. (A két együttes az 1970-es években többször lépett fel közösen; a koncert után kérték a Gyöngyhajú lány feldolgozásának jogát.)
Ezután az együttes stúdióba vonult és a következő évben megjelent a 14. album, a
Trans and Dance (a cím szójáték, a transzcendensre utal). A szintetizátor-centrikus albumok után ismét a gitárhangzás került előtérbe. Presser itt is közreműködött két dal (Az álmodozó, Minden könnycseppárt kár) szerzőjeként és billentyűsként. A kollektív szerzőség gyakorlatával szakítva a tagok ismét egyenként jegyezték dalaikat. 1996-ban megjelent az angol változat, a Transcendent, melyen a szólóénekes a holland Edwin Balogh volt (korábban Szekeressel játszott együtt), Kóbor csak vokálozott. A magyar kiadáshoz képest további eltérés, hogy felkerült a Babylon áthangszerelt változata, a Tower of Babel, viszont lemaradt négy dal, részint a lassabbak közül, részint azok, amelyek nem illettek a koncepcióba. Így az album pörgősebb és egységesebb lett, mint magyar megfelelője. A következő album 1998-ban készült, Egy életre szól címmel. Ezek az albumok kevésbé közismertek, mint a korábbiak, melynek oka elsősorban az, hogy sem turné, sem lemezbemutató koncert nem kísérte megjelenésüket (a Trans and Dance dalait máig sem játszották élőben, az Egy életre szólról is mindössze a címadó dalt adták elő, 1999-ben).
A második Népstadion-koncertet
1999-ben tartották. Szervezésére részvénytársaságot hoztak létre, aminek a jegyvásárlás által a nézők is részvényesei lettek (azóta az Rt. már megszűnt). Az előzenekar az Omega tehetségkutató versenyének első három helyezettje volt, valamint a P. Mobil Vikidál Gyulával. A koncertprogram ezúttal a rockosabb, illetve ritkábban játszott dalokra épült. Ugyancsak közreműködtek régi tagok (Presser, Laux, Somló), bár ezúttal kisebb szerep jutott nekik. A további közreműködők között volt az Edda billentyűse, Gömöry Zsolt, Keresztes Ildikó (aki a vendégblokkban szólóban is énekelt), az egykori XL Sistersből Demeter György és Vértes Attila, továbbá a vendégblokkban Edwin Balogh és Póka Egon. A koncert megkapta az „Év könnyűzenei produkciója” elismerést.
2001. június 2-án ugyancsak a Népstadion volt a Szuperkoncert, vagyis az Illés, a Metro és az Omega közös koncertjének helyszíne. Az előzetes megállapodásnak megfelelően mindhárom együttes 50-50 percet játszott, a legvégén pedig egy közös egyveleget adtak elő, melyben mindhármuktól két-két sláger hangzott el. Az Omega programja a korábbi koncertek „kötelező darabjainak” számító dalokra épült. Ezúttal is szerették volna meghívni korábbi tagjaikat, de nem sikerült megegyezni a szervezőkkel, így az öt jelenlegi tag mellett Szekeres, Gömöry, Demeter és Vértes játszott. Még ugyanebben a hónapban Pápán is volt Omega-koncert, amit szándékosan nem hirdettek széles körben.

Újra aktívan (2004 óta) [szerkesztés]
Az együttes hosszú kihagyás után
2004 tavaszán ismét országos turnéra indult. A Napot hoztam, csillagot névre keresztelt koncertsorozat a hét legnagyobb, sportcsarnokkal rendelkező vidéki várost érintette (majd júniusban megtoldották a szegedi Sláger Rádió Mega Partyn való fellépéssel). A műsor leginkább a tíz évvel korábbihoz hasonlított, többnyire ismertebb slágereket játszottak, de ezúttal kevesebb beat-dalt tűztek műsorra. A Fekete pillangó új, gitárszólós hangszereléssel hangzott el. Szeptemberben pedig már negyedszer (önállóan harmadszor) töltötték meg az időközben Puskás Ferenc nevére keresztelt Népstadiont (előtte a városligeti Sláger Rádió Mega Partyn játszottak két dalt, Dunaszerdahelyen tartottak nyilvános főpróbát). A programot a turnéhoz képest kibővítették (így még inkább a space rock dominált) és némileg átrendezték.
A következő évben Csillagok útján címmel még több várost érintő országos turnéra indultak, továbbá játszottak határon túli magyar közönség előtt (
Marosvásárhely, Gombaszög, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy), Németországban és Csehországban, Pásztón a mátrakeresztesi árvízkárosultak javára rendezett segélykoncerten, a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán és az agárdi Popstrandon. A repertoár nagyrészt megegyezett az előző évi stadionkoncerttel, néhány dal kimaradt, illetve közkívánatra bekerült. A marosvásárhelyi koncertet megelőzően (25 év után tértek vissza Romániába és első ízben jártak Székelyföldön) egy közönségtalálkozón az erdélyieknek olyasmira sikerült rávenniük az együttest, amire előtte talán soha: előre odakészített hangszereken eljátszottak egy dalt.
A fokozott aktivitás folytán a rajongótábor egyre inkább várta, hogy album is jelenjen meg. Nagy örömükre az együttes ősszel stúdióba vonult, és bár a felvételek még a következő évben is tartottak, de készült a 16. stúdióalbum. Emellett
2006-ban is folytatódott a koncertezés, EurOmega turné néven. Ez azonban nem saját szervezésű, egybefüggő koncertsorozat volt, hanem meghívásoknak eleget téve, fesztiválok keretében léptek fel. Februárban a Budapest Sportarénában rendezett Szakmunkásfeszten és áprilisban Szabadkán még az előző évi koncertprogramot „búcsúztatták”, a szlovákiai koncerteken (Pozsony, Kassa) már új – a fesztiválokhoz igazodva némileg rövidebb – műsort adtak, benne a készülő lemez két dalával (Végül ez a tangó, Álmok koldusa). Az év során játszottak még a Kisstadionban, a cseszneki Várjátékokon, az alsóörsi Motorostalálkozón, Szatmárnémetiben, Érsekújváron, Agárdon, Királyhelmecen, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán (Nyírségi Ősz) és Berlinben. Utóbbi két helyszínen már kapható volt a szeptemberben megjelent Égi jel: Omega címet viselő album, amely megjelenésekor első helyen nyitott a Mahasz eladási listáján, öt hétig vezetve azt. Az albumon 13, többnyire kemény hangzású, gitárcentrikus dal hallható, melyek többsége – némi meglepetésre – Kóbor szerzeménye. A szólók nagy részét játszó Szekeres Tamás ezúttal dalt is írt (Versenyző), amelyben először működött közre stúdiófelvételen Gömöry Zsolt (a koncerteken előző év végén Jankai Béla vette át a helyét). A címadó dalt az Esti Showder című műsorban is előadták, az albumverziótól eltérő hangszereléssel: Szekeres helyett Molnár és Benkő szólózott, a rajongók túlnyomó többsége szerint ez a változat sokkal gazdagabb, tartalmasabb hangzású, mint az eredeti, visszahozza az egykori "Omega-hangzást".
2007-ben az együttes fennállása 45. évébe lépett, amit eredeti tervek szerint újabb stadionkoncerttel és turnéval ünnepeltek volna. Ezeket végül nem sikerült megvalósítani, de ebben az évben is adtak koncertet Pécsett (zártkörű céges rendezvény), Kozármislenyben, Győrött, Keszthelyen, a Hungaroringen (a Forma-1-es futam hétvégéjén) és Drezdában. Kozármislenyben a rajongók meglepetéssel köszöntötték fel kedvenceiket, akik ekkor tudták meg az addig gondosan őrzött titkot: egyik legsikeresebb albumuk, a Gammapolis nevét immár valódi csillag viseli, amiről az öt zenész egy-egy tanúsítványt is kapott.

Tagok [szerkesztés]
1962–1963
Kóbor János – ének, ritmusgitár
Benkő László – billentyűs és fúvós hangszerek, ének
Kovacsics András – gitár
Varsányi István – basszusgitár
Láng Péter - szaxofon (a megalakulás évében csatlakozott)
Künsztler Tamás - dob, ütőhangszerek
1963–1964
Kóbor János – ének, ritmusgitár
Benkő László – billentyűs és fúvós hangszerek, ének
Kovacsics András – gitár
Varsányi István – basszusgitár
Harmat László - szaxofon
Künsztler Tamás - dob, ütőhangszerek
Laux József - dob, ütőhangszerek (1964-től)
1964–1967
Kóbor János – ének, ritmusgitár
Wittek Mária – ének
Benkő László – billentyűs és fúvós hangszerek, ének
Kovacsics András – gitár
Varsányi István – basszusgitár
Somló Tamás - szaxofon, ének
Laux József - dob ütőhangszerek
1967–1968
Kóbor János – ének, ritmusgitár
Benkő László – billentyűs és fúvós hangszerek, ének
Kovacsics András – gitár
Molnár György – gitár (szeptembertől)
Varsányi István – basszusgitár
Mihály Tamás – basszusgitár, ének (februártól)
Somló Tamás - szaxofon, ének
Laux József - dob, ütőhangszerek
1968–1971
Kóbor János – ének, ritmusgitár
Presser Gábor - ének, billentyűs hangszerek
Molnár György – gitár
Mihály Tamás – basszusgitár, ének
Benkő László – billentyűs és fúvós hangszerek
Laux József - dob, ütőhangszerek
1971-
Kóbor János – ének
Benkő László – billentyűs hangszerek
Molnár György – gitár
Mihály Tamás – basszusgitár, ének
Debreczeni Ferenc – dob, ütőhangszerek
Wittek Mária 1967-ig volt az együttes tagja, de néhányszor ezután is fellépett velük. Presser Gábor már 1967-ben is írt zenét az együttesnek, de teljes jogú taggá csak 1968-ban vált. Somló Tamás 1968-ig volt az együttes tagja, de több, 1969-ben készült filmfelvételen is feltűnik.

Rendszeres közreműködők [szerkesztés]
Szekeres Tamás – szólógitár (koncerteken és stúdióban 1994 óta)
Demeter György – vokál, trombita, csörgő, akusztikus gitár (koncerteken 1999 óta)
Gömöry Zsolt – billentyűs hangszerek (koncerteken 1999-2005-ig és az Égi jelen)
Keresztes Ildikó – vokál (koncerteken 1999-ben és 2004 óta folyamatosan)
Jankai Béla – billentyűs hangszerek (koncerteken 2005 óta)

Szövegírók [szerkesztés]
Verebes István – Nem vagy szép (1967)
S. Nagy István – Néhány kislemez 1967-ben és 1968-ban.
Adamis Anna – Az 1967-1971 közti dalok többsége.
Sülyi Péter – A legtöbb Omega-dal 1971 óta (kivéve a Gammapolis és a Babylon című albumokon).
Ambrózy István – Néhány dal a Babylon és Trans and Dance albumokon, valamint angol fordítások 1987-ben.
Várszegi Gábor – Az ő nevén jelent meg a Gammapolis összes, valamint a Csillagok útján és a Trans and Dance legtöbb dala. Nem tisztázott, hogy ezek közül valójában mennyit írt.
Bródy János – Nyílt titok, hogy valójában ő írta a Várszegi-szövegek egy részét. Az Égi jelre már saját nevén írt két szöveget.
Trunkos András1987 óta, a Babylon, az Egy életre szól és az Égi jel legtöbb dala.
Sztevanovity Dusán – a két Presser-szerzemény a Trans and Dance című albumon.

Diszkográfia [szerkesztés]

Stúdióalbumok [szerkesztés]
Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (1968) - felújított kiadás bónuszdalokkal: 2003
10000 lépés (1969) - felújított kiadás bónuszdalokkal: 2003
Éjszakai országút (1970) - felújított kiadás bónuszdalokkal: 2003
Élő Omega (1972) - kibővített stúdióváltozat: 200 évvel az utolsó háború után (1998)
Omega 5 (1973) - alternatív kiadás: Szvit (1999)
Omega 6: Nem tudom a neved (1975) - felújított kiadás angol bónuszdalokkal: Tűzvihar/Stormy Fire (2001)
Omega 7: Időrabló (1977) - angol változattal közös felújított kiadás: Időrabló/Time Robber (2002)
Omega 8: Csillagok útján (1978) - angol változattal közös felújított kiadás: Csillagok útján/Skyrover (2002)
Gammapolis (1979) angol változattal közös felújított kiadás (az angol anyag terjedelmi korlátok miatt nem teljes): Gammapolisz/Gammapolis (2002)
Omega X: Az arc (1981) - felújított kiadás angol bónuszdalokkal: 2004
Omega XI (1982) - felújított kiadás bónusz koncertfelvételekkel: 2004
Omega 12: A Föld árnyékos oldalán (1986) - felújított kiadás csak itt megjelent angol bónuszdalokkal: 2004
Omega XIII: Babylon (1987) - felújított kiadás csak itt megjelent angol bónuszdalokkal: 2004
Trans and Dance (1995) - felújított kiadás angol bónuszdallal: Transcendent (2004)
Omega XV: Egy életre szól (1998) - felújított kiadás angol bónuszdalokkal: 2004
Égi jel: Omega (2006) - bónusz DVD-vel (werkfilm, koncertfelvételek)

Idegen nyelvű albumok [szerkesztés]
Omega Red Star from Hungary (1968) – 2007-ben CD-n is megjelent.
Omega (1973)
200 Years After the Last War (1974)
Omega III (1974) – Az NSZK-ban kiadott albumokat vették figyelembe a sorszámnál. Az anyag egy része hallható a Tűzvihar/Stormy Fire albumon.
The Hall of Floaters in the Sky (1975)
Time Robber (1976) – Az Omega 7: Időrabló angol változata, teljes anyaga hallható az Időrabló/Time Robber albumon.
Skyrover (1978) – Az Omega 8: Csillagok útján angol változata, teljes anyaga hallható a Csillagok útján/Skyrover albumon.
Gammapolis (1979) – Az azonos című album angol változata, az anyag egy része hallható a Gammapolisz/Gammapolis albumon.
Working (1981) – Az Omega X: Az arc angol változata, néhány helyen eltérő anyaggal. Két dal hallható az Omega X: Az arc 2004-es kiadásán.
Dark Side of the Earth1987 körül készült demóanyag, hivatalosan 2004-ben jelent meg egy dalt kivéve az Omega 12: A Föld árnyékos oldalán és az Omega XIII: Babylon felújított kiadásának bónuszaként.
Transcendent (1996) – Az Omega XIV: Trans and Dance angol változata, néhány helyen eltérő anyaggal.
Das deutsche Album (1997) – A hetvenes évek első felében felvett német dalok gyűjteményes kiadása. Először az együttes engedélye nélkül jelent meg, de azóta rendezték a jogi hátterét.

Koncertalbumok [szerkesztés]
Élő Omega Kisstadion ’79 (1979) - angolnyelvű ráénekléses változat: Live at Kisstadion ’79 (1979)
Kisstadion ’80 - (1981) az LGT-vel és a Beatricével közös lemez
Jubileumi koncert (1983) - négy dal bónuszként hallható az Omega XI. 2004-es kiadásán
Népstadion 1994 Omegakoncert – No. 1. Vizesblokk (1994)
Népstadion 1994 Omegakoncert – No. 2. Szárazblokk (1994)
Az Omega összes koncertfelvétele 1. (1995) - gyűjteményes kiadás részben korábban megjelent, részben csak itt hallható felvételekből:
CD1: Omega Klub 1968, Országos turné 1972 (utóbbi megegyezik az Élő Omega anyagával)
CD2: Kisstadion 1977
CD3: Kisstadion 1979 (megegyezik az Élő Omega Kisstadion ’79 anyagával)
Az Omega összes koncertfelvétele 2. (1995) - gyűjteményes kiadás részben korábban megjelent, részben csak itt hallható felvételekből:
CD1: Kisstadion 1980 (megegyezik a Kisstadion ’80 Omega-blokkjával), Országos turné 1980, Városliget 1984, Kisstadion 1987
CD2: Budapest Sportcsarnok 1982 (a Jubileumi koncert anyaga, terjedelmi okok miatt egy dal lemaradt)
CD3: Népstadion 1994 (válogatás a Vizesblokk és Szárazblokk anyagából)
KonceRt. – Népstadion 1999 (
1999)
Napot hoztam, csillagot (
2004)

Válogatásalbumok [szerkesztés]
Legendás kislemezek (
1984)
Platina (
1988)
Omega 6-7. (1988)
Az Omega összes kislemeze 1967–71 (
1992)
Az Omega koncertek legnagyobb sikerei eredeti felvételeken (
1994)
Dream (1994)
Happy (1994)
Heavy (1994)
Space (1994)
Titanium (
2001)

Gyűjteményes kiadások [szerkesztés]
OMEGA 1968–1973 (Az Omega összes nagylemeze I.) (LP: 1987, CD: 1994)
ÉGI VÁNDOR 1974–1981 (Az Omega összes nagylemeze II.) (1994)
Antológia vol. 2. 1970-1975 Hard-rock albumok (2001)
Antológia vol. 3. 1975-1980 Space-rock albumok (2002)
Antológia vol. 1. 1965-1970 Beat albumok (2003)
Antológia vol. 4. 1980-1985 Synth-rock albumok (2004)
Antológia vol. 5. 1985-2000 Rock albumok (2004)

Kislemezek [szerkesztés]
Az
1966-ban készült első kislemezek külföldi slágerek feldolgozásait tartalmazták, Omega-albumra nem kerültek fel. 1967-től 1971-ig sok kislemezük jelent meg, már saját magyar dalokkal, nagyrészt olyanokkal, amik az albumokra vagy nem kerültek fel, vagy attól függetlenül vették fel őket. Egy részük 1984-ben Legendás kislemezek címmel jelent meg egy válogatásalbumon, majd 1992-ben kiadták kibővített CD-változatát, az Omega összes kislemeze 1967–71 címmel. 2003-ban többségük az első három stúdióalbum bónuszanyagában jelent meg. Azonban így is vannak dalok, amik mindezekből kimaradtak, például az 1968-as Kiabálj, énekelj és az 1970-es Snuki.
1970-ben készült három angol kislemez is, ezek későbbi dalokkal együtt 1994-ben felkerültek a Best of - Their Greatest Hits from the Sixties in English válogatásra. A továbbiakban már egyre ritkábban készültek kislemezeik, azok is többnyire albumról kimásolt dalokat tartalmaztak, legfeljebb kis mértékben tértek el az albumverziótól.
1994-ben a népstadionbeli koncert jegyeihez járt az angol Miss World, immár maxi CD-n. A dal felkerült néhány válogatásra, valamint a 2004-es Transcendentre is, bónuszdalként.
2004-ben korlátozott példányszámban jelent meg a Tower of Babel maxi CD, amelyen az 1996-os angol Transcendent három dala hallható újraénekelve (nagyobb szerep jutott Kóbor hangjának), valamint a Fekete pillangó áthangszerelt angol verziója, a Tide Will Turn. Az anyag bónuszként felkerült az Omega XV: Egy életre szól 2004-es kiadására.

Magyarországon [szerkesztés]
Paint It, Black / Bus Stop (1966)
Bend It / I Put a Spell on You (1966)
Little Man / What Now My Love (1966)
Sunny / No Milk Today (1966)
Nem új a nap alatt semmi / Nem szeretlek (1967)
Megbántottál / Nem vagy szép (1967)
Azt mondta az anyukám / Rózsafák (1968)
Ismertem egy lányt / Szeretnék visszamenni hozzád (1968)
Zárt ajtók mögött / Halott virágok (1968)
Volt egy bohóc / Nem tilthatom meg (1968)
Kiabálj, énekelj / Most már olyan mindegy (1968)
Trombitás Frédi / Ha én szél lehetnék (1968)
Naplemente / Régi csibészek (1969)
Ballada a fegyverkovács fiáról / Snuki (1970)
Ten Thousand Paces / The Jester's Daily Bread (1970)
Dead (Are the) Flowers / The Prodigal Son (1970)
Pearls in Her Hair / Petroleum Lantern (1970)
Petróleumlámpa / Gyöngyhajú lány (1970)
Kiskarácsony, nagykarácsony / Kállai kettős (1970)
Sötét a város / Ülök a hóban (1971)
Olyan szépen mosolygott / Oh, Barbarella (1971)
Hűtlen barátok / Szomorú történet (1971)
Régvárt kedvesem / 200 évvel az utolsó háború után (1971)
A könyvelő álma / Az égben lebegők csarnoka (1976)
Petróleumlámpa / Gyöngyhajú lány (1977) - újra kiadva
Miss World (1994)
Egy életre szól (1998)
Meghívás (2006)

Külföldön [szerkesztés]
Pearls in Her Hair / Petroleum Lantern (1970)
Pearls in Her Hair / The Lying Girl (1973)
Perlen im Haar / Perlen im Haar - instrumental (1973)
Everytime She Steps In / The Bird (1974)
Live as Long as / Spanish Guitar Legend (1974)
Everytime She Steps In / The Bird (1974)
Skyrover / Russian Winter (1978)
Rush Hour / Lady of the Summer Night (1978)
Break the Chain / Tower of Babel (1996)
Tower of Babel (2004)

Filmográfia [szerkesztés]

Önálló felvételek [szerkesztés]
Tízezer lépés –
1969-ben készült tévéműsor videoklipekkel (az Illés Add a kezed című műsorával közösen jelent meg VHS-en).
Omega, Omega, Omega (
1983) – Jancsó Miklós dokumentumfilmje az 1982-es BS-beli koncertről. Moziban is bemutatták és VHS-en is megjelent.
Jubileumi koncert (VHS,
1988) – Az 1987-es Kisstadion-koncerten készült felvétel.
Népstadion 1994 (dupla VHS,
1999)
KonceRt. – Népstadion 1999 (dupla VHS,
1999)
KonceRt. – Népstadion 1999 (DVD,
2000) – Rövidebb felvétel, mint a VHS. Külföldi kiadása (egy interjúval bővítve): Live in Budapest (2001).
Népstadion 1994 – Az igazi választás (DVD,
2001) – Rövidebb felvétel, mint a VHS.
A bulik MÁSKÉPpen (DVD,
2001) – Kiegészítés az 1994-es és 1999-es koncert-DVD-khez, a készülődés felvételeivel és lemaradt dalokkal.
Szuperkoncert – Népstadion 2001. június 2. (DVD,
2002) – az Illés és Metro blokkjával közösen és önállóan is megjelent.
Napot hoztam, csillagot (DVD,
2004) – A turné debreceni állomásán készült felvétel.
Jubileumi koncertek (DVD,
2004) – Az 1982-es és 1987-es koncerteken készült felvételek; rövidebbek, mint a VHS-ek.
Napot hoztam, csillagot koncertturné 2004 (DVD,
2005) – 50 perces felvétel a Puskás Ferenc Stadionban adott koncertről és néhány dal a vidéki turné valamennyi állomásáról.

Közreműködések [szerkesztés]
Ezek a fiatalok (
1967) – zenés játékfilm, az egyik jelenetben Koncz Zsuzsával együtt szerepel az Omega.
Extázis 7-től 10-ig (
1969) – dokumentumfilm,tartalmaz az Omega koncertjein készült felvételeket is.
Sárika, drágám (
1970) - játékfilm, két Omega-dal hangzik el benne (Sötét a város, Ülök a hóban.
Örökzöld fehérben feketében (
1974) – musical
A kenguru (
1975) - játékfilm, elhangzik benne a Never feel shame című dal.
Kopaszkutya (
1981) – zenés játékfilm, egyik jelenete az Omega-LGT közös koncerten játszódik.
A Roxínpad sztárjai - VHS, tartalmazza a Kötéltánc videoklipjét.
Clip Club – VHS, tartalmazza A Föld árnyékos oldalán videoklipjét.

Külső hivatkozások [szerkesztés]
Az Omega hivatalos honlapja
Omega-dalszövegek
Az együttes német rajongói oldala
Az együttes magyar rajongói oldala
Kovacsics András zenei honlapja
Hírek az együttesről a Music.hu-n
Omega.lap.hu - linkgyűjtemény
▲ becsuk
m·v·szOmega
Kóbor János · Benkő László · Molnár György · Mihály Tamás · Debreczeni FerencSomló Tamás · Presser Gábor · Laux József
Kislemezek
Paint It, Black / Bus Stop · Bend It / I Put a Spell on You · Little Man / What Now My Love · Sunny / No Milk Today · Nem új a nap alatt semmi / Nem szeretlek · Megbántottál / Nem vagy szép · Azt mondta az anyukám / Rózsafák · Ismertem egy lányt / Szeretnék visszamenni hozzád · Zárt ajtók mögött / Halott virágok · Volt egy bohóc / Nem tilthatom meg · Kiabálj, énekelj / Most már olyan mindegy · Trombitás Frédi / Ha én szél lehetnék · Naplemente / Régi csibészek · Ballada a fegyverkovács fiáról / Snuki · Ten Thousand Paces / The Jester's Daily Bread · Dead (Are the) Flowers / The Prodigal Son · Pearls in Her Hair / Petroleum Lantern · Petróleumlámpa / Gyöngyhajú lány · Sötét a város / Ülök a hóban · Kiskarácsony, nagykarácsony / Kállai kettős · Olyan szépen mosolygott / Oh, Barbarella · Hűtlen barátok / Szomorú történet · Régvárt kedvesem / 200 évvel az utolsó háború után · A könyvelő álma / Az égben lebegők csarnoka · Miss World · Egy életre szól · Meghívás
Külföldi kislemezek
Pearls in Her Hair / Petroleum Lantern · Pearls in Her Hair / The Lying Girl · Perlen im Haar · Everytime She Steps In / The Bird · Live as Long as / Spanish Guitar Legend · Skyrover / Russian Winter · Rush Hour / Lady of the Summer Night · Break the Chain / Tower of Babel · Tower of Babel
Stúdióalbumok
Trombitás Frédi és a rettenetes emberek · 10000 lépés · Éjszakai országút · Élő Omega · Omega 5 · Nem tudom a neved · Időrabló · Csillagok útján · Gammapolis · Az arc · Omega XI · A Föld árnyékos oldalán · Babylon · Trans and Dance · Egy életre szól · Égi jel
Külföldi albumok
Omega Red Star from Hungary · Omega · 200 Years After the Last War · Omega III · The Hall of Floaters in the Sky · Time Robber · Skyrover · Gammapolis · Working · Dark Side of the Earth · Transcendent · Das deutsche Album
Koncertalbumok
Élő Omega Kisstadion ’79 · Kisstadion ’80 · Jubileumi koncert · Népstadion 1994 Omegakoncert – No. 1. Vizesblokk · Népstadion 1994 Omegakoncert – No. 2. Szárazblokk · Az Omega összes koncertfelvétele 1. · Az Omega összes koncertfelvétele 2. · KonceRt. – Népstadion 1999 · Napot hoztam, csillagot
Válogatások
Legendás kislemezek · Platina · Omega 6-7. · Az Omega összes kislemeze 1967–1971 · Az Omega koncertek legnagyobb sikerei eredeti felvételeken · Dream · Happy · Heavy · Space · Titanium
Gyűjteményes kiadások
OMEGA 1968–1973 (Az Omega összes nagylemeze I.) · ÉGI VÁNDOR 1974–1981 (Az Omega összes nagylemeze II.) · Antológia vol. 2. 1970-1975 Hard-rock albumok · Antológia vol. 3. 1975-1980 Space-rock albumok · Antológia vol. 1. 1965-1970 Beat albumok · Antológia vol. 4. 1980-1985 Synth-rock albumok · Antológia vol. 5. 1985-2000 Rock albumok
Filmográfia
Tízezer lépés · Omega, Omega, Omega · Jubileumi koncert · Népstadion 1994 · KonceRt. – Népstadion 1999 · Népstadion 1994 – Az igazi választás · A bulik MÁSKÉPpen · Szuperkoncert – Népstadion 2001. június 2. · Napot hoztam, csillagot · Jubileumi koncertek · Napot hoztam, csillagot koncertturné 2004
Tagok önálló munkái
Űropera · Lexikon · Szintetizátor-varázs · Megszakadt kapcsolat · Ikarosz · Omega-mix · Impressio · Hogyan tovább? · 56 csepp vér
Kapcsolódó cikkek
Adamis Anna · Locomotiv GT · Sülyi Péter · Bródy János · Várszegi Gábor · Trunkos András · Sztevanovity Dusán · Szekeres Tamás

Nincsenek megjegyzések: